מה השמן הצמחי הכי הכי בריא?

מה השמן הצמחי הכי הכי בריא?
 

שומן הוא אחד מאבות המזון והוא חיוני לתפקוד תקין. אנחנו זקוקים לשומן בתזונה שלנו מאחר והוא מרכיב קריטי בקרומי התא, נשא של הורמונים וויטמינים מסיסי שמן, שומן חיוני לתפקוד מערכת העצבים ומשמש כמקור אנרגיה בגוף. 

שומן ניתן לקבל ממקור צמחי או מהחי ולכל אחד יתרונות משלו.

לשמנים צמחיים יש כמה סוגים:

שומן חד בלתי רווי,

שומן רב בלתי רווי - שניהם שמנים נוזליים.

ושומן רווי - שיהיה מוצק בטמפ' החדר

מה שמבדיל ביניהם אלו סוגי הקשרים, סוגי חומצות השומן ויתרונות ייחודיים לכל שמן שמגיעים מהצמח ממנו הוא מופק.

שמן אבוקדו

מפתיע? את הפרי הטעים אנחנו מכירים, אבל שמן אבוקדו פחות מוכר למטבח שלנו.

את שמן האבוקדו מפיקים מהפרי עצמו, ולא מהגרעין, ולכן הוא עשיר באייכויות, ממש כמו האבוקדו עצמו.

חומצת השומן בשמן האבוקדו משפיעה לטובה על בריאות הלב, כלי הדם ועוזרת להפחית כולסטרול.

חומצת השומן העיקרית בשמן זה היא החומצה האולאית, שנפוצה גם בשמן זית והיא חומצת שומן חד בלתי רוויה. 

שמן אבוקדו איכותי יהיה שמן טהור, זאת אומרת שאינו מעורבב עם שמנים אחרים. צבעו ירקרק והטעם שלו אגוזי ועמוק. 

לשמן אבוקדו רמות גבוהות של ויטמין E והוא מכיל נוגדי חמצון.

יתרונות של שמן אבוקדו:

מוריד את רמות הכולסטרול ה"רע" LDL ועוזר להעלות את הכולסטרול "הטוב" HDL.

מוריד רמות לחץ דם - מוכח מחקרית

מקל על דלקת מפרקים וכאבי מפרקים כרוניים

מטפל בבעיות עור כמו פסוריאזיס ופצעים - יתרון זה מתרחש גם באכילה יומיומית מהשמן וגם במריחה שלו על פני העור. חומצות השומן המצויות בו עוזרות לרפא את העור, להגמיש אותו ולהעניק לחות מאוזנת, להפחית דלקתיות ולהאיץ את ייצור הקולגן.

תומך באיזון הסוכר ומתאים לסוכרתיים

נלחם ברדיקלים חופשיים - רדיקלים חופשיים הם הסיבה העיקרית להיווצרות מחלות ולהזדקנות התאים, שמן אבוקדו נלחם בהם ולכן מומלץ לבריאות הכללית בכל גיל.

איך משתמשים בו? אפשר להוסיף אותו בקביעות לסלטים, לתיבול וגם לבישול וטיגון. 

תכונותיו אינן נהרסות בחימום גבוה. ניתן להשתמש בו גם למריחה על העור ועל השיער. 

 

שמן זית - הקלאסיקה הים תיכונית

הוא השמן הכי נפוץ אצלנו במטבח ונחשב לשמן בריא וטעים.

שמן זית עשיר גם כן בחומצה אולאית ויש לו תכונות נוגדות חמצון, לכן גם הוא, בדומה לאבוקדו, מגן על הגוף ממחלות, התחמצנות תאים ותורם לבריאות הלב. 

למרות הערך הקלורי הגבוה שלו, שמן זית עוזר להפחית במשקל, מסייע בהפחתה ואיזון של רמות האינסולין ונמצא שהוא עוזר לטפל בדלקות מכל סוג. 

שמן זית - בריא למוח. 

מחקרים מראים שהמוח שלנו זקוק לכמויות גדולות של חומצות שומן והוכיחו ששמן זית הוא הבחירה המתאימה לשמירה על בריאות המוח. 

אכילה יומית של שמן זית תורמת לשיפור הזכרון והריכוז ומגנה מהידרדרות קוגניטיבית.

חלק מתכונותיו של שמן הזית הן באיזון הורמונלי והפחתת דלקת ולכן הוא נחשב מאזן מבחינת מצב הרוח.

לצד כל זה, חשוב לדעת ששמן זית הוא מזון אלרגני ויש לא מעט אנשים שאלרגים אליו.

 

שמן קוקוס

שמן קוקוס מופק מאגוז הקוקוס בתהליך כבישה קרה.

שמן קוקוס הוא אנטי פטרייתי, אנטי בקטריאלי ואנטי ויראלי. 

חומצת השומן העיקרית בו היא חומצה לאורית, הנמצאת גם בחלב אם. נוכחות החומצה הלאורית הופכת את שמן הקוקוס לאנטי חיידקי ולמחזק חיסונית.

שמן קוקוס מעולה לדיאטה!

הוא מגביר את קצב חילוף החומרים בגוף ובמקביל הוא מרים את רמות האנרגיה מה שגורם לנו להרגיש יותר חיוניים וחזקים. 

גם שמן קוקוס, כמו שאר השמנים הצמחיים, עוזר להפחית רמות כולסטרול "רע" LDL ולהעלות את הכולסטרול "הטוב" HDL.

בטמפ' חמה הוא יהפוך לנוזלי אך במזג אוויר קר או בקירור הוא מתמצק. 

שמן קוקוס הוא הבחירה הכי טובה לאפייה ומומלץ לאפות איתו מאפים מלוחים ומתוקים.

מלבד יתרונותיו במזון הוא מתאים לשימוש קוסמטי ולטיפול וטיפוח העור והשיער - מזין, מרכך, מונע יובש או גירוי ואדמומיות. 

 

שמן שומשום

שמן שומשום מוכר לנו בעיקר מהמטבח האסייתי. הוא מופק מזרעי שומשום ומכיל רמות גבוהות של סידן, מגנזיום וסיבים תזונתיים. 

שמן שומשום עשיר בויטמינים מקבוצת B  וצריכה שלו עוזרת לחזק את המערכת החיסונית, לחזק ולבנות עצמות ולייצר אנרגיה זמינה. 

שמן שומשום מתאים לחולי סכרת, לסובלים מלחץ דם גבוה ולסובלים מכולסטרול גבוה.

בנוסף, נמצא ששמן שומשום מעכב התפתחות תאים סרטניים.

לשמן שומשום יש הרבה שימושים חיצוניים במריחה ועיסוי על העור. הוא נחשב "מחמם" ומתאים בחורף ובמחלות קור וגם במצבים של דלקות שריר או מפרקים. 

 

מתכון מעולה - כרובית אפוייה עם תבלינים ושמן אבוקדו

 

מרכיבים:

כרובית אחת גדולה

3 כפיות שמן אבוקדו

2 כפיות מייפל אמיתי

2 כפיות גדושות של תבלין לקציצות

כפית אבקת שום יבש

חצי כפית מלח אטלנטי

2 כפיות אריסה

2 כפות מים או חלב

 

מרכיבים למטבל בצד:

גביע יוגורט עיזים או כבשים

מעט מלח אטלנטי

בצל ירוק קצוץ

כפית חרדל

כפית שמן אבוקדו

 

אופן ההכנה:

הדליקו תנור ל 200 מעלות ותנו לו להתחמם. הניחו בתחתית התנור תבנית עם מים, שתעזור לכרובית להתבשל טוב יותר בעזרת האדים.

הכנת הכרובית - יש להסיר את החלק התחתון של הגבעולים, אך לשמור על הכרובית שלמה. שטפו אותה היטב, יבשו עם נייר סופג. 

הניחו את הכרובית בתבנית מתאימה כשהתחתית שלה (החלק עם הגבעולים) פונה אליכם.

ערבבו בקערה את כל מרכיבי הרוטב, ושפכו על הכרובית ובתוכה. 

הפכו את הכרובית שוב כך שתעמוד מונחת על התבנית.

מרחו עליה כל טיפה משאריות הרוטב ופזרו עוד קצת אבקת שום ותבלין לקציצות.

יש לאפות את הכרובית בתנור במשל 40-50 דקות.

 

ערבבו את חומרי המטבל והגישו יחד.


נכתב על ידי צוות האתר.



 
חזור למאמרים