ירקות שורש בריאים שאתם חייבים לאכול

ירקות שורש בריאים שאתם חייבים לאכול

ירקות שורש

הם גדלים עמוק עמוק בתוך האדמה… סופחים וסופגים את כל הטוב שיש בה, המינרלים והויטמינים ומעניקים לנו מזון בריא, אדמתי מלא טעם ועשיר ברכיבים בריאותיים.

קבלו את ירקות השורש!

 

מי אתם ירקות שורש?

ההגדרה ירקות שורש מתייחסת לכל ירק שגדל מתחת לפני הקרקע והם למעשה מתחלקים לשני קבוצות, שורשים ופקעות. 

הפקעות כוללות את הארטישוק הירושלמי, בטטה, תפוחי האדמה מסוגים שונים, בצל וכרישה. 

הפקעות מכילות עמילן שמתפרק לסוכר ומעניק לגוף אנרגיה. פקעות הן ירק פחממתי ויש להן ערך קלורי גבוה יחסית, מלבד בצל שום וכרישה שהם אומנם פקעת אבל שייכים לקבוצת הירקות מבחינה תזונתית, ולא לקבוצת הפחמימות.

לקבוצת השורשים שייכים גזר, שורש סלרי, חזרת, לפת, צנון וצנונית וגם שומר, סלק, קולרבי וג'ינג'ר. 

משפחת השורשים דלה בפחמימות, היא בעלת ערך גליקמי נמוך ונכנסת לקטגוריית הירקות מבחינה תזונתית.

כולם ללא יוצא דופן מלאים בויטמינים ומינרלים ועשירים בסיבים ונחשבים בריאים מאוד.

ניתן לאכול אותם מבושלים וגם בצורתם החיה.

 

4 ירקות שורש בריאים שכדאי לכם לאכול!

הכוח הכתום - גזר

גזר הוא אחד הירקות הכי הבריאים ואהובים. כמו כל חבריו "הכתומים" גם הגזר מכיל כמות גבוהה של בטא קרוטן. בטא קרוטן הוא נוגד חמצון חשוב הקשור למגוון רחב של תהליכי אנטי אייג'ינג. בנוסף קשור הבטא קרוטן  לתהליך יצירת ויטמין A שאחראי על מגוון תהליכים חיסונים, קשור לבריאות העור וכמובן לבריאות העיניים והראייה.

גזר עשיר בסיבים תזונתיים ואכילתו תורמת לתחושת שובע, לפעילות סדירה של מערכת העיכול וניקוי רעלים מהגוף.

 

הכוח הסגול - סלק

מבחוץ אולי הוא לא נראה מושך, אבל לסלק הסגול טעם חזק ומתוק והוא טעים בכל צורה- טרי, מבושל וגם העלים שלו נפלאים ומלאים ביתרונות.

מבין מרכיבי התזונה הבולטים בסלק נכללים חומצה סליצילית, שיש לה איכות נוגדת דלקת וחומצה פולית, הלא היא ויטמין B9. חומצה פולית מוכרת בחשיבות שלה לנשים בהריון, וידוע שהיא הכרחית להתפתחות תקינה בעוברים, אך היא חשובה לכל אדם בכל גיל והיא משתתפת בהמון תהליכים, החל מייצור תאי דם, חלוקת תאים ועד ליצירת המטען הגנטי.

הסלק עשיר גם בניטריטיים שתורמים לעיכול תקין, מאזנים חומציות בקיבה, מסייעים במניעת כבד שומני ויעילים במלחמה בסרטן. 

על פי הרפואה הסינית סלק נחשב "מחזק דם" ואכן הוא עשיר בברזל, מתאים למצבי אנמיה ולבעיות עיכול בפרט עצירות ולמרות טעמו המתוק יכול להתאים גם לסכרתיים לדיאטות ניקוי רעלים ולתהליכי ירידה במשקל.

 

המתיקות של הבטטה

הבטטה המתקתקה נחשבת למזון קל לעיכול ומסייעת לבריאות וטיפול במערכת זו. היא מתאימה לאכילה בזמן גסטריטיס - דלקת במערכת העיכול, מתאימה למי שסובל מעצירות, נפיחות בבטן וטחורים. הבטטה, מכילה מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים,ביניהם מככב הבטא קרוטן, נוגד חמצון חשוב שקשור ליצירת ויטמין A. הנוכחות הגבוהה של ויטמין A בבטטה, בדומה לשאר משפחת הכתומים, תורמת לבריאות מערכת הראייה והמערכת החיסונית.

נוגדי החמצון הקיימים בבטטה תורמים להפחתת סרטן מסוגים שונים, הם קשורים לחיזוק ותגבור תאי מערכת החיסון, להתמיינות תקינה של תאים ויש להם חלק בהפעלת אנזימים המעורבים בתהליך המטבוליזם של חומרים מסרטנים.

בבטטה נמצאים גם ויטמין C, ויטמין E, ויטמין 6B ומינרלים כמו ברזל, אשלגן ומגנזיום.

הירק החרפרף - קולורבי

הקולרבי מלא בסיבים תזונתיים ולכן הוא מתאים לאכילה במצבי עצירות ובהרגעת בעיות עיכול. קולורבי עשיר במיוחד בויטמין C ונוגדי חמצון שונים ומאחר ונחשב לבעל ערך קלורי נמוך הוא מומלץ לתהליכי ירידה במשקל. בבישול או צלייה נעלם טעמו החריף והוא מקבל טעם עדין ומרקם רך.

 

מתכון לירקות שורש צלויים בתנור

רכיבים

1 גזר גדול

2 סלק

3 קולרבי

1 בטטה גדולה

2 לפת

5-6 שיני שום שלמים, מקולפים

2 גבעולי סלרי קצוצים, כולל העלים

רבע כוס שמן זית

רבע כוס יין לבן יבש

מלח אטלנטי גס ופלפל שחור גרוס לפי הטעם

חצי כפית כורכום

חצי כפית פפריקה

חצי כפית טימין יבש או טרי

 

הוראות הכנה:

מקפלים את כל הירקות שורש והפקעות, שוטפים וחותכים לחתיכות בגודל בינוני.

מוסיפים את השמן זית, שיני השום, היין והתבלינים, מערבבים היטב.

מעבירים לתבנית, מעל נייר אפיה, מיישרים וצולים  בתנור בחום 200-220 מעלות, למשך כ- 40 דקות, עד שהירקות רכים במידה הרצוייה. 


נכתב על ידי צוות האתר

חזור למאמרים